Terapie Dentară

Terapia cariilor dentare

Serviciile de stomatologie generală pe care vi le oferim includ – pe lângă examenul de rutină, curățarea danturii, detartrajul și alte metode de prevenție – terapia cariilor dentare.

Terapia cariilor dentare face parte din odontologie și se referă la repararea efectelor cauzate de cariile dentare, de traume și diverse alte afecțiuni ale cavității bucale. Printre procedurile specifice de tratament se numără obturațiile cu materiale compozite (plombele) și terapia canalului radicular (îndepărtarea țesutului infectat din canalul radicular).

Terapia canalului radicular se referă la un tratament în cadrul căruia medicul stomatolog îndepărtează infecția bacteriană de la nivelul rădăcinii dintelui și al camerei pulpare.

De ce ați avea nevoie de o intervenție la nivelul canalului radicular? Sunt mai multe cauze pentru care dinții devin iritați sau inflamați: carii profunde, obturații mari, traume ale danturii, ciobirea dinților și chiar unele lucrări stomatologice recurente.

Care sunt opțiunile, în afară de intervenția pe canal, când medicul stomatolog identifică infecția în interiorul dintelui? Prima ar fi să nu acționăm deloc. Însă, dacă bacteriile nu sunt îndepărtate, acestea vor înainta până în vârful rădăcinilor ajungând într-un final la os. Când se întâmplă acest lucru, nu ne rămâne decât să constatăm abcesele și infecția. Evident, această opțiune iese din calcul.

A doua opțiune este extracția sau îndepărtarea dintelui. În cazul în care optați pentru extracție, e bine de știut că locul vacant rămas în urma intervenției va cauza „alunecarea” celorlalți dinți, care încearcă să acopere spațiul gol. Această repoziționare a danturii rezidă în probleme ale mandibulei. În plus, dinții care se repoziționează în urma unei extracții sunt mai greu de curățat și deci mai expuși afecțiunilor gingivale și cariilor, iar în ultimă instanță îi pierdem.

La început se administrează un anestezic local pentru a amorți dintele, făcând procedura mai confortabilă. Apoi, dentistul va izola prin metode specifice dintele, pentru a-l păstra curat și fără salivă pe parcursul intervenției.

Când amorțește locul, dentistul deschide partea de sus a dintelui. Cu ajutorul unor dispozitive speciale, acesta va curăța interiorul canalelor pregătindu-le pentru obturație. Se folosește și o soluție de curățare pentru a îndepărta orice bacterii rămase precum și eventualele rămășițe din dinte. Pe parcursul procedurii se recurge la radiografii, prin care medicul stomatolog poate urmări rezultatele.

Obturația canalului radicular se face de obicei cu un material de tip gutapercă, care umple întregul canal. Apoi se închide dintele cu o plombă provizorie.

Trebuie reținut că terapia canalului radicular înseamnă tratarea unei afecțiuni a pulpei dintelui, însă tratamentul este complet numai când se readuce dintele la starea sa funcțională. Pentru a reda funcționalitatea dintelui este nevoie de o coroană sau de o altă lucrare dentară similară.

În urma terapiei canalului radicular este posibil să resimțiți un anumit grad de disconfort care durează câteva zile. Pentru a reduce acest disconfort, puteți urma recomandarea dentistului, recurgând la un analgezic care se eliberează fără rețetă. În cazuri extreme, medicul stomatolog vă poate prescrie un antibiotic și un analgezic pe bază de rețetă pentru a elimina orice posibilitate de infecție.

În urma intervenției pe canalul radicular, este interzis să mestecați direct pe dintele tocmai reparat înainte ca acesta să fi fost reconstruit într-o formă finală, pentru că riscați să îl rupeți. Cu cât amânați mai mult finalizarea lucrării de reconstrucție, cu atât crește riscul de infecție pe canalele tocmai tratate, caz în care procedura va trebui luată de la capăt.

La fel ca orice alt tratament, terapia canalului radicular nu este lipsită de neprevăzut și de posibilitatea complicațiilor. Se poate ca, în timpul procedurii, una din pile să se rupă, rămânând înțepenită în canalul radicular, așa cum există riscul de fracturare a rădăcinii dintelui. Alteori, obturația nu se poate face perfect din cauza formei rădăcinii. De asemenea, este posibil ca medicul stomatolog să nu observe o rădăcină ascunsă sau un canal în plus, unde ar putea fi nevoie de tratament. Firește, aceste complicații sunt excepțiile: ele nu reprezintă norma.

Dacă terapia canalului radicular eșuează, puteți discuta cu medicul stomatolog care sunt alternativele, inclusiv repetarea tratamentului sau extracția dintelui infectat.

Alege Clinica Sanelen DENT

Tehnica de lucru şi aparatura modernă ne permit să realizăm tratamente pe implant dentar într-o ambianţă confortabilă pentru tine.

Implanturile dentare funcţionează şi se simt exact ca un dinte natural. De aceea, este foarte importantă atât igiena orală zilnică, ci şi vizitele regulate la medicul dentist.

Poţi pleca acasă cu dinţi provizorii, chiar în aceeaşi zi.

Punem în serviciul tău experienţa acumulată, tehnologia şi materialele de ultimă generaţie, pentru a-ţi asigura cea mai înaltă calitate a implanturilor dentare.

În funcţie de implantul ales, îţi oferim garanţie între 10 şi 30 de ani.

Programează-te Online

Calendar is loading...
featured-img

Planifici să-ti imbunătătesti

sănătatea dentară

Contactează-ne
R.Moldova, Anenii Noi, MD-6501 str. Concilierii Naţionale, nr 10